Онлайн калькулятор дБм в мВт

1 дБм = 1.258925 мВт
Формула для самостоятельного расчёта:

P(mW) = 1mW · 10(P(dBm)/ 10)

Например, переведём 13 дБм в милливатты:

P(mW) = 1mW · 10(12дБм/ 10) = 15,848931925 мВт

dBm to mW conversion calculator:

dBm
Результат: мВт

Що таке децибели та для чого вони використовуються?

Децибел (дБ, dB) - це логарифмічна одиниця, яка широко застосовується у фізиці для вираження відносин величин. Децибели показують, скільки разів одне значення більше (або менше) іншого. Замість того, щоб рахувати в «разах», вважають у децибелах це зручніше.

В основі децибелу лежить десятковий логарифм. Зростання значення на 3 дБ означає збільшення у 2 рази, що робить запис у децибелах простим та наочним для порівняння. Децибели можна складати і віднімати, які чисельне вираз завжди компактніше, ніж повна запис «в разах». Наприклад, коефіцієнт посилення 65 дБ = 3160000 разів, а посилення 80 дБ = 100000000 разів.

Переведення «раз» у децибели для енергетичних величин (зокрема потужності) здійснюється за такою формулою:

10log10(P1/P2) = дБ,

де P1 і P2 - порівнювані значення.

Щоб перевести децибели в рази, достатньо скористатися формулою:

10(n/10) = m,

де n — значення децибелах, m — ставлення у «разах».

З цього випливає, що сам собою децибел — одиниця відносна (безрозмірна), з її допомогою можна порівняти будь-які величини. При цьому значення в децибелах може бути як позитивним (збільшення у рази), так і негативним (зменшення у рази).

Ця особливість децибелів використовується, щоб у компактній формі виражати великі чи малі значення потужності та інших величин. Для цього їх порівнюють із певним еталонним значенням («нульовим рівнем»).

Що таке децибел-міліват (дБм)? Навіщо потрібні дБм?

Прийнявши за «нульовий рівень» еталонне значення і порівнюючи з ним конкретне значення, можна значно спростити запис і оперувати невеликими, зручними сприйняття числами.

Найчастіше подібний запис використовується для одиниць потужності – міліватів. Взявши за опорний рівень значення 1 мВт, отримуємо нову одиницю – децибел-міліват (дБм).

дБм (dBm) вказує, у скільки разів це значення потужності більше (або менше) потужності 1 мВт. Значення децибел-милливаттах може бути як позитивним (при потужності >1 дБ), і негативним (при потужності <1 дБ).

0 дБм = 1 мВт

10log10(мВт) = дБм

10(дБм/10) = мВт

На перший погляд використання децибел-міліватів може здатися надмірно складним, проте на практиці застосування цієї одиниці спрощує роботу з великими та малими значеннями. Децибел-мілівати і децибели можна складати і віднімати, виконуючи прості арифметичні операції, а запис і чисельні вирази займають набагато менше місця та часу.

Наведемо найпростіший приклад. Припустимо, вихідний сигнал потужністю 17 дБм при поширенні у вільному просторі "загас" на 80 дБ. Тоді:

20 дБм – 80 дБ = -60 дБм

Для класичного запису в «разах» такий запис виглядав би так:

100 мВт / 100 000 000 разів = 0,000001 мВт

Очевидно, запис у відносних одиницях набагато зручніший і практичніший, ніж повний запис у «разах».

Інші логарифмічні одиниці: дБі, дБн

Крім дБм, застосовуються інші аналогічні одиниці:

дБі (dBi) - ізотропний децибел. Одиниця виражає коефіцієнт посилення вимірюваної антени порівняно з ідеальною ізотропною антеною, що випромінює енергію рівномірно у всіх напрямках. Коефіцієнт посилення ізотропної антени прийнято за 0 дБі.
дБік (dBic) - децибел по відношенню до ізотропної антени з круговою поляризацією. Використовується для вимірювання коефіцієнта посилення антен із круговою поляризацією (наприклад, GPS/ГЛОНАСС).
дБн (dBc) - децибел щодо несучої. За допомогою цієї одиниці вимірюється потужність шумів, інтермодуляційних спотворень та інших перешкод (проти потужності несучого сигналу).

Як виміряти потужність сигналу в дБм?

Для точного визначення потужності ВЧ-сигналу використовують спеціальні прилади — вимірювачі потужності.